Wij van Dubbelbourgondisch houden van een goede pittige kruidige chili! Hieronder hét bewijs dat dit niet altijd ‘con carne’ moet. Met deze vegan chili heb je een heerlijk volwaardig eenpansgerecht, waar je iedereen (vegetarisch en vleesetend) een glimlach mee bezorgt.
We verrijken dit gerecht met geroosterde zoete aardappelen, geroosterde mais, zelfgemaakte guacamole, tortillachips en zure room. Resultaat: een kleurrijk fiesta op je bord!
Bereidingstijd: 40 minuten
Voor 4 tot 6 personen:
Ingrediënten
• 500 gram oranje zoete aardappelen, geschild en in stukken
• 1,5 theelepel kaneel en extra voor de zoete aardappelen
• 1,5 theelepel cayennepeper en extra voor de zoete aardappelen
• 2 theelepels komijn en extra voor de zoete aardappelen
• 2 eetlepels balsamicoazijn
• 2 uien fijn gesnipperd
• 2 zoete rode puntpaprika’s, ontdaan van kern en in stukken
• 2 maiskolven, gepeld
• 2 tenen knoflook, fijngesnipperd
• 1 bosje koriander, steeltjes fijngehakt en blaadjes apart gehouden
• 1 rode peper, kern en zaadjes verwijderd, fijngesnipperd
• 4 verse tomaten, ontveld, in kwarten en ontdaan van harde witte kern, maar vruchtvlees behouden
• 2 blik gepelde tomaten à 400 gram
• 2 blikken bonen (bonenmix) à 400 gram bijv. Kikkererwten, witte & rode kidneybonen en limabonen)
• 125 gram zure room
• zelfgemaakte guacamole (Hier vind je het recept)
• zakje tortillachips
Dubbelbourgondisch is trouwens dol op koriander! Maar ook wij weten dat dit niet voor iedereen geldt. Sommige zeggen zelfs dat dit genetisch bepaald is. Is dit bij jou ook het geval? Dan kun je de koriander vervangen door platte peterselie. Een stuk minder Mexicaans, maar dat zien wij voor deze keer door de vingers 😉
Aanwijzingen
- Breng een pan ruim kokend water aan de kook. Voeg zout toe en kook de maiskolven 15 minuten. Giet af en hak in stukken en/of kwarten (Zie foto hieronder). Zet apart.
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de stukken zoete aardappel in een kom. Bestrooi ze met peper, zout, flink wat komijn, kaneel en cayennepeper. Giet er vervolgens wat olijfolie overheen en schep alles goed om. Verdeel dit over een bakplaat met bakpapier en zet de zoete aardappels in de oven tot ze goudbruin zijn. Dit duurt ca. 35 minuten. Zet apart.
- Verhit olijfolie in een diepe braadpan en zet op middelhoog vuur. Voeg als eerste de paprika toe. Bak deze goed aan tot hij wat zachter wordt. Voeg vervolgens de rode peper, koriandersteeltjes, knoflook en ui toe en bak glazig (niet verkleuren). Als laatste voeg je hieraan de komijn, kaneel en cayennepeper toe. Verhit kort mee, zodat alle smaken goed vrij komen. Voeg vervolgens de verse tomaten toe en verhit nogmaals goed door.
- Giet de bonenmix af en doe ze samen met de gepelde tomaten uit blik in de pan. Roer alles goed door en breng op smaak met peper en zout plus eventueel wat extra komijn, kaneel en/of cayennepeper naar smaak. Tot roer je hier 2 eetlepels balsamico door. Zet het vuur wat lager en laat op laag vuur 30 minuten pruttelen, zodat alle smaken goed kunnen intrekken en de saus tot de gewenste dikte komt. Wordt de saus te dik? Vul dan 1 van de lege tomatenblikken met een beetje water en giet dit in de pan.
- Roer er de laatste 5 minuten de zoete aardappelen en stukken mais door. Houdt wel een paar stukken aardappelen en mais apart om los te serveren. Hetzelfde geldt voor de gehakte koriander; deze voeg je een minuut voor uitserveren toe en roer je door de chili. Houdt ook hiervan een aantal blaadjes apart.
- Serveer per bord een portie chili, met daarnaast een paar stukken apart gehouden zoete aardappelen en mais. Vervolgens voeg je een flinke portie guacamole toe en daar steek je een aantal tortillachips in. Dit gevolgd door eetlepel zure room. Het hele gerecht werk je als laatste af met een partje limoen, wat citroenrasp en natuurlijk de overgebleven blaadjes koriander.
Tips of vragen? Dat horen wij graag!
Dubbelbourgondisch