De Spaanse tortilla is een echte klassieker. De truc zit hem in de eenvoud én garing van het ei. De binnenkant moet luchtig zijn, ook als je hem koud serveert, want “Ja”, een Spaanse tortilla kun je zeker vooraf maken en de dag erna serveren. Ideaal om indruk te maken en iemand te verwennen met een ontbijtje op bed bijvoorbeeld 😉
Spaanse tortilla
Course: Fingerfood, Lunch, Wat eet je op een Date?Cuisine: Spaans2
Porties15
minutes20
minutesIngrediënten
3 kruimige aardappelen, geschild en in dunne plakjes (Mandoline)
halve grote rode ui, in dunne ringetjes
half teentje knoflook, fijngesnipperd
3 eieren
1 el fijngesnipperde bieslook
Manchego, geraspt
peper en zout uit de molen
olijfolie
- Toppings (Optioneel)
(zelfgemaakte) aioli
(zelfgemaakte) paprikacreme
chorizo, in blokjes uitgebakken met wat venkelzaadjes en honing
enkele blaadjes basilicum(cress)
2 trostomaten, ontzaad en in blokjes gesneden
extra vierge olijfolie
enkele blaadjes peterselie(cress)
Manchego, geraspt
Aanwijzingen
- Fruit de ui en knoflook licht glazig en voeg de aardappelplakjes toe. Kruid met peper en zout en stoof alles op laag vuur half gaar.
- Verwarm de oven tot 170 graden. Doe een stuk bakpapier in een (cake)vorm of ovenbakje en verdeel hierin het aardappel mengsel laag – voor – laag. Rasp tussen elke laag wat van de manchego kaas. Schenk vervolgens het eiermengsel eroverheen. Bedek met bakpapier en zet zo’n 20 minuten in de voorverwarmde oven of tot het mengsel net gestold is.
- Laat de tortilla minimaal 10 minuten rusten uit de oven of zet in de koelkast en laat volledig afkoelen. Ga vervolgens verder met de toppings en/of leg deze klaar.
- Steek de tortilla uit de vorm en verwijder het bakpapier. Snijd of steek er mooie plakken uit, werk af met de toppings en serveer.
Notities
- Houd de tortilla simpel en pak eventueel uit met je met je toppings. De combinatie van chorizo (of blokjes spek) i.c.m. venkelzaadjes is een winner. Net voordat ze goed zijn uitgebakken voeg je wat venkelzaadjes toe gevolgd door een klein beetje honing. Een mooie glanzende topping bomvol smaak!
Tips of vragen? Dat horen wij graag!
Eet smakelijk,
DubbelBourgondisch