Het witte goud is in zicht! Officieel begint het aspergeseizoen dit jaar op 5 april 2018, maar overal (zelfs in de supermarkten) zijn ze al goed verkrijgbaar. Wij vonden het daarom leuk om ons paasbrunchmenu af te sluiten met een heerlijke witte aspergesoep. Een waardige afsluiter en het begin van iets moois!
Bereidingstijd: 40 minuten (4-6 personen)
Ingrediënten
- 600 gram witte asperges
- 1 liter kippenbouillon
- 1 grote ui, fijn gesnipperd
- klontje roomboter
- 150 ml room
- 4 eetlepel opgeklopte room
- 2 gekookte eitjes, gepeld en geplet
- 1 stukje gekookte ham, in reepjes gesneden
- (Zelfgemaakte) broodcroutons
- half bosje bieslook, fijngesnipperd
- citroensap
- olijfolie
- peper en zout
Aanwijzingen
- Schil de asperges met een dunschiller en verwijder de harde kontjes. Zet de schillen en de kontjes samen op met de kippenbouillon, breng dit aan de kook en laat zo’n 30 minuten trekken.
- Snijd de kopjes van de asperges en houd deze apart.
- Houd van de onthoofde asperges 2 asperges apart en snijd de rest in grove stukken.
- Smelt een klontje roomboter en zet hierin de ui en aspergestukken aan. Kruid met peper en zout en roer goed om.
- Haal de schillen en kontjes uit de bouillon en gooi deze weg. Voeg vervolgens de aangezette stukken asperges en ui toe aan de getrokken bouillon. Kook vervolgens de stukken asperges inclusief kopjes in de getrokken bouillon in zo’n 5 tot 8 minuten beetgaar. Haal er 4 kopjes uit en zet apart. Pureer de rest met een staafmixer tot een gladde massa. Voeg hieraan de helft van de room toe en mix verder. Breng op smaak met peper en zout en voeg de rest van de room toe. Mix alles nog een keer goed en laat daarna iets inkoken. De soep moet vol, maar zeker niet te dik zijn.
- Schaaf de overgehouden hele asperges met een dunschiller in dunne linten. Maak deze aan met wat olijfolie, citroensap, peper, zout en bieslook. Zet apart.
- Snijd de overgehouden aspergekopjes in de lengte doormidden en bak ze kort in in wat roomboter. Heb je een grillpan? Geef ze een mooie grillstreep! Heb je een gasbrander? Brand ze mooi af! (Zie foto)
- De opmaak: Schenk de soep in mooie kommen. Garneer de soep op een speelse manier met de aspergelinten, de aspergekopjes, de reepjes ham, een eetlepel opgeklopte room, de (zelfgemaakte) broodcroutons en daarop wat van het geplette eitje. Voorzie het eitje nog van wat peper en zout en tot slot de gehele soep van wat fijngehakte bieslook.
We zijn nu compleet! Combineer je paasbrunch met meerdere of al onze recepten: de bonte wortel quiche, sandwich vitello tonnato, banenbrood met pindakaas, chocoladetruffels en/of gevulde avocado met gerookte zalm en dragonpesto en/of de Tonijntartaar met kwartelei en een krokantje van parmezaan.
Tips of vragen? Dat horen wij graag!
Smakelijk eten,
DubbelBourgondisch