Vandaag wederom een recept met een Aziatisch tintje: Miso soup.
Het maken van de Miso soep bestaat uit 3 verschillende onderdelen. Het eerste onderdeel is het maken van de ichiban dashi. Deze wordt gemaakt van Kombu (zeewier) en Bonito flakes (katsuobushi). Deze ingrediënten kun je krijgen bij de toko. Het tweede onderdeel is het kiezen van de juiste miso pasta. Miso pasta is gemaakt van gefermenteerde soyabonen en rijst. Hoe donkerder de kleur hoe langer deze gefermenteerd heeft. Qua dosering gebruik je ongeveer een eetlepel per persoon. Aangezien veel mensen niet gewend zijn aan de smaak van miso is het verstandig om deze lepel voor lepel toe te voegen. De laatste stap is wellicht de leukste: het toevoegen van verschillende (verse) ingrediënten. In principe is niets goed of slecht en kun je toevoegen wat je lekker vindt. Voel je vooral vrij om lekker te experimenteren!
Bereidingstijd: 30 minuten
4 porties
Ingrediënten
- 1 liter water
- 1 pak Kombu (30 gram)
- 30 gram bonito flakes (katsuobushi)
- Halve blok To-Fu
- 4 theelepels donkere miso pasta
- 4 bosuien
- 4 theepels Yuzu
- 200 gram Shiitake
- 2 radijsjes
- 2 kleine paksoi
- 2 eieren
- 150 gram glasmie
Belangrijk: Wat enorm belangrijk is dat je de soep NIET meer laat koken nadat de miso pasta is toegevoegd. Als je “hardere” ingrediënten toevoegt doe je dit voor het koken. Alle zachtere ingrediënten moeten uiteraard na de miso pasta in de soep (Bijvoorbeeld: Taugé, bos ui, alle champignons, okra, spinazie, tofu en paksoi).
Aanwijzingen
- De eerste stap is het maken van de ichiban dashi. Doe 1 liter water in een pan samen met de kombu en laat dit minimaal een uur weken. Aan te raden is om dit de avond van te voren te doen. Breng daarna het water langzaam aan de kook. Haal de kombu eruit vlak voordat het water kookt.
- Voeg de bonito vlokken toe en laat nog 1 minuut koken. Haal de pan dan van het vuur en laat nog 5 minuten trekken. Zeef daarna de bonito vlokken uit de bouillon.
- Kook de eitjes zodat deze een lopende dooier hebben (5 minuten).
- Snij de groentes en tofu.
- Voeg alle “harde” ingrediënten toe en laat de soep nog even koken totdat deze bijna klaar zijn.
- Voeg de miso pasta naar smaak toe.
- Voeg de “zachte” ingrediënten toe. en laat de soep nog 5 minuten staan op laag vuur.
- Doe de miso-soup in een kom samen met een theelepel yuzu. Garneer met wat bosui en het gekookte ei.
Eet smakelijk!
DubbelBourgondisch