Afgelopen voorjaar waren Tim en ik in Lissabon. Een teamincentive die we hebben verdiend met onze prestaties in de sales met ons werk. Met een groep van zo’n 35 mensen hebben we een lang weekend vertoefd in de grootste stad van Portugal. Natuurlijk hebben we hier een leuk item aan besteed, want buiten alle prachtige bezienswaardigheden en leuke activiteiten liep ook culinair genot als rode draad door het weekend!
Aangekomen in ons hotel werden we meteen geconfronteerd met één van de herkenbare lekkernijen; Pastéis de Nata of ook wel Pastéis de Belém genoemd. Traditiegetrouw worden deze gelaagde bladerdeegkuipjes, gevuld met roomvulling, warm geserveerd met kaneel en poedersuiker. Echter, hier lagen ze bij de receptie; koud, maar zeker niet minder lekker met een sterke espresso erbij!
Even een opfrisbeurt op onze kamer, waarna we vervolgens een eerste poging tot de stad verkennen waagden. Wat een heerlijke stad; een tour met de tuktuk bracht ons van tussenstop naar tussenstop. Onderweg kwamen we nog wat sinaasappelbomen tegen die rondom tussen de looproutes groeiden. We vervolgden de tour met een karakteristieke kabeltramrit om bij onze eindbestemming te komen; Mercado da Ribeira. Een foodhall met wederom allerlei herkenbare lekkernijen. Van hammetjes, kaasjes tot goede wijnen, sangria, sardines, pulpo én natuurlijk Pastéis de Nata.
Op de tweede dag hadden we een hele fijne food & wine tour die ons langs diverse winkeltjes, cafeetjes en andere standjes bracht. Hier maakten we kennis met wederom typische versnaperingen uit Lissabon . Met name de sardine (uit blik) is me bijgebleven. We kwamen binnen en meteen werd je overwelfd door het kleurenpalet aan blikjes die als een soort kunst waren opgestapeld. Lissabon ten voeten uit! Een glaasje in de hand en werkelijk een buffet aan diverse soorten kwaliteit vis uit blik zorgde voor een heerlijke start van de dag.
Tussen de activiteiten door was er ruimte voor vrije tijd die we dus zelf mochten invullen. Zo liepen we met een select groepje richting het water en liepen tegen wat buitenzitplaatsen aan van een kleurrijk Art/Urban cafeetje. We besloten te gaan zitten en zagen witte sangria op de kaart staan: “Sssiii, dos garrafas, por favor! Uiteindelijk kwamen ze na iets te lang wachten met twee grote caraften sangria. De verwachtingen waren niet bijzonder hoog, maar pfff.. wat een verrassing was dit! Deze witte sangria was echt serieus de beste die ik ooit heb geproefd; zoet, zuur, fris, fruitig, aromatisch en met een perfecte verhouding alcohol. We hadden ons plekje gevonden en het was zeker niet de laatste witte sangria die we daar bestelden; dezelfde dag, maar ook op de andere dagen, waarin we deze met zoveel mogelijk collega’s hebben gedeeld! 😊
Het lange weekend, maar tevens korte trip in Lissabon heeft ons leuke dingen gebracht. Een goede indruk van de geweldige stad, culinaire activiteiten, noemenswaardige stapavonden en dat allemaal in een geweldig gezelschap. Natuurlijk willen we een aantal dingen met jullie delen, want mocht je in Lissabon zijn dan mag je deze zeer niet missen. Buiten een aantal goede restaurants, de hoogwaardige kwaliteit vis uit blik, heerlijke gerechtjes met herkenbare ingrediënten als pulpo en andere lekkernijen uit de zee, zijn ons toch deze twee dingen bijgebleven: Pastéis de Nata en de witte sangria. Hieronder vind je adressen die het meest indruk op ons hebben gemaakt. Tevens hebben de recepten naar eigen hand voor jullie uitgewerkt. Geniet er van!
Pastéis de Nata – Pastéis de Belém: Confeitaria de Belém
Witte Sangria – Cafe Montana
Witte Sangria & Pastéis de Nata
4-8 personen
30 minuten
4 tot 24 uur
Cocktail & bites
Ingrediënten
2 Flesse witte wijn (Droog, fruitig met tropisch en/of gerijpt wit fruit)
800 ml Fever Three gemberbier (4 flesjes)125 ml Triple sec
100 ml vlierbloesemsiroop
sap van 2 sinaasappelen
sap van 1 citroen
sap van 1 limoen
2 el rietsuiker
takjes munt en basilicum
1 kaneelstokje
Stukjes fruit naar keuze (vers gesneden), zoals perzik, meloen, groene appel etc.
Aanwijzingen
- Doe de wijn, het sap van de sinaasappelen, het sap van de citroen, limoen, de triple sec, de siroop, het kaneelstokje en de in stukjes gesneden fruit in een grote schenkkan.
- Voeg de eetlepels rietsuiker toe en roer goed door elkaar. Schenk vervolgens het gemberbier erbij.
- Zet de kan goed afgedekt (liefst met deksel) in de koelkast en laat minstens 4 uur (bij voorkeur 24 uur) trekken.
- Serveer de sangria samen met de vruchten, takjes munt en basilicum uit in mooie glazen.
Ingrediënten
250 ml melk
2 eieren
75 gr suiker
1 pakje roomboter bladerdeeg
1 vanillestokje
poedersuiker
kaneelpoeder
Aanwijzingen
- Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng voor de vulling de melk met de helft van de suiker, het vanillemerg en het lege stokje aan de kook. Scheid de eieren en gebruik de eidooiers. Sla de overige suiker met de eidooiers op en meng de bloem erdoor tot er een gladde massa ontstaat.
- Verwijder het vanillestokje. Giet de kokende melk erover en roer goed door. Giet de massa terug in de pan en kook al roerend gaar.
- Leg de plakjes bladerdeeg uit en bestrijk met water. Leg 3 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze op.
- Verwarm de oven voor op 220 ºC. Snijd de rol in plakjes van circa 1,5 cm dik. Leg de plakjes met hun platte kant in een ingevette tartelettevorm tot de wand bedekt is met deeg. Giet de crème erbij tot aan de rand en bak gedurende 20 minuten in de oven tot de bovenkant donkerbruin tot zwart is. Los de gebakjes onmiddellijk en laat uitwasemen op een rooster.
- Meng de poedersuiker met het kaneelpoeder en bestrooi er de lauwe warme Pastéis de Nata mee.
Tips of vragen? Dat horen wij graag!
Eet smakelijk!
DubbelBourgondisch